Maatschappelijke context
Onderscheiden van andere zorgaanbieders
Wat Coöperatie de Zorgprofessional onderscheidt van andere zorgaanbieders, is de combinatie van zelfstandige zorgprofessionals met een verbindend bedrijfsbureau dat hen ontzorgt op gebied van inkoop en declaratie bij de financiers. Deze solide ondersteunende infrastructuur zorgt voor administratieve efficiëntie, juridische zekerheid, en de mogelijkheid tot samenwerking met andere zorgprofessionals.
De zelfstandige zorgprofessionals bieden zorg die is afgestemd op de individuele wensen en het welzijn van de cliënt, wat zorgt voor een hoge cliënttevredenheid. Zij zijn zeer betrokken, werken in een klein team en voeren regie over het hele zorgtraject, waarbij mantelzorgers betrokken en begeleid worden. Zij kunnen snel en flexibel inspelen op de zorgbehoeften van de cliënt en veranderende omstandigheden daarin. Binnen de coöperatie worden zij ondersteund door een stevig kwaliteitsmanagementsysteem dat zorgt voor continue monitoring en verbeteringen in de zorgverlening.
Onze ervaring heeft ons geleerd dat persoonsgerichte zorg, ondersteund door innovatie en flexibiliteit, de sleutel is tot het leveren van kwalitatief goede doelmatige zorg die aansluit bij de behoeften van de cliënt.
Terug- en vooruitblik op kwaliteitsdoelen van de coöperatie
In het jaarplan voor 2024 zijn er doelen m.b.t. kwaliteit gesteld op verschillende gebieden, waarbij doelen voor de cliënten, de zorgverleners en de coöperatie aan de orde komen:
- De cliënttevredenheid ligt boven de 8
- Minimaal 50% van de cliënten van onze leden vult de PREM in zodat we een reëel beeld krijgen van de geleverde zorg
- Klachten worden tijdig afgehandeld
- Klachten en geschillen leiden tot verbetering van de uitvoering
- De leden zijn tevreden over de uitvoering van de werkzaamheden door het bedrijfsbureau en het bestuur.
- Voor 1 maart 2024 wordt een leden enquête gehouden waar minimaal 70% response op komt, om te inventariseren waar de verbeterpunten van de coöperatie liggen.
- De regiobijeenkomsten voor 2024 worden minimaal 2 keer gehouden in elke regio.
- Er worden minimaal 4 bijscholingen aangeboden waar leden aan mee kunnen doen
- Er worden minimaal 2 themabijeenkomsten gehouden voor de leden.
- We behouden onze contracten en willen in 2024 minimaal 1 extra contract bemachtigen.
- Kennis: uit materiële controle blijkt dat er geen fouten met financiële gevolgen worden gemaakt door de leden
- Kwaliteit coöperatie en leden
- De coöperatie behaalt in juli 2024 opnieuw het ISO 9001-certificaat
- Minimaal 80% van de gecontracteerde leden heeft voor 1 -9-2024 een KIWA of HKZ-keurmerk
- We gedragen ons als maatschappelijk verantwoorde ondernemers in de zorg en zijn ons bewust van de verantwoordelijk van het omgaan met algemene middelen. Dit betekent: geen verspilling van zorggeld, doelmatig werken, daar waar zorg goedkoper kan dit ook bewerkstelligen en zoeken naar innovaties die de zorg goedkoper maken.
- Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap
- Er ligt voor de ALV van voorjaar 2024 een plan over verantwoord ondernemerschap, dat tot stand is gekomen met de leden en dat door elk lid wordt ondertekend.
- We starten in maart 2024 een Leergang Zorg en Ondernemerschap met minimaal 15 deelnemers om als coöperatie een bijdrage te leveren aan de kennis en kwaliteit van zorgondernemers.
- We vinden voor 1 juli 2024 een opvolger als operationele voorzitter voor het bestuur.
(De ZorgProfessional, 2024)
Cliënttevredenheid
De PREM is uitgezet onder 201 cliënten waarvan 29 cliënten deze hebben ingevuld (14,43%). Hiermee is ons doel om minimaal 50% respons te krijgen niet behaald. De cliënttevredenheid ligt op alle onderwerpen boven de 9. (Een verdere toelichting daarop staat beschreven in het hoofdstuk over Reflectie op kwaliteit).
- Voor 2025 zetten we in op een respons van 30%
Klachtafhandeling
In 2024 zijn 4 klachten door de klachtenfunctionaris in behandeling genomen en tot tevredenheid afgehandeld. Deze klachten gingen over bejegening en grensoverschrijdend gedrag door gebruik te maken van privé-eigendommen van bewoners. De klachten zijn tijdig afgehandeld en hebben bij betrokkenen geleid tot bewustwording en verbetering van zorgverlening.
Wat daarnaast als thema naar voren kwam is de vindbaarheid van de klachtenfunctionaris. Bij enkele leden stond geen actuele informatie op hun persoonlijke website. Dit is aangepast. Ook is op de ALV aandacht geweest voor de verwijzing en vindbaarheid van de klachtenfunctionaris.
- In 2025 zullen we opnieuw de klachtenregeling en de contactgegevens van de klachtenfunctionaris onder de aandacht brengen alsook de folder die aan cliënten kan worden overhandigd.
- In 2025 vindt een ledenenquête plaats met een beoogde respons van 70%. Doel hiervan is de ledentevredenheid te meten alsook de verbeterpunten van de coöperatie in beeld te krijgen
- Voor 1 maart 2024 wordt een leden enquête gehouden waar minimaal 70% response op komt, om te inventariseren waar de verbeterpunten van de coöperatie liggen.
De Geschilleninstantie heeft geen meldingen ontvangen.
Ledentevredenheid
Ledenenquête
Door omstandigheden heeft in 2024 geen ledenenquête plaatsgevonden.
- In 2025 vindt een ledenenquête plaats met een beoogde respons van 70%. Doel hiervan is de ledentevredenheid te meten alsook de verbeterpunten van de coöperatie in beeld te krijgen
- Voor 1 maart 2024 wordt een leden enquête gehouden waar minimaal 70% response op komt, om te inventariseren waar de verbeterpunten van de coöperatie liggen.
Regiobijeenkomsten
Er is een gebiedsindeling in zes regio’s. De leden die gecontracteerde zorg verlenen leveren zorg in het gebied van de regio Den Haag-Rotterdam (21), Amsterdam (16 leden), Almere (13) , Groningen-Overijssel-Drenthe (8), Zeeland (7), Alkmaar (5), Brabant (3) en Utrecht-Gelderland (2). De regiobijeenkomsten zijn in 2024 in iedere regio minimaal twee keer gehouden. Gespreksonderwerpen was aanbod van scholingen. Daarnaast kwamen onderwerpen aan de orde zoals het ECD aan de orde o.a. 2FA toegang, de cliëntprofielen, samenwerking, de Medido, Ncare en interne en externe controles.
Daarnaast hebben de wijkverpleegkundigen in 2024 ook tweemaal een wijkverpleegkundig overleg gehouden. Hier heeft het ECD aandacht gekregen, de Medido, de ‘Beter laten lijst’, crisiszorg en omgaan met vermoedens van fraude.
Bijscholing
In 2024 is een samenwerking aangegaan met de Wijkzorgacademie. Wanneer onze leden scholingen bij hen volgen, kunnen ze via De Zorgprofessional 50% van de kosten terug krijgen.
Bij de regiobijeenkomsten is aandacht gevraagd voor het aanbod van de training Onbegrepen gedrag (gericht op cliënten met dementie) en de training Positieve gezondheid. Daarnaast werd door een lid met een eigen skillslab het aanbod gedaan om praktische vaardigheden te oefenen.
Themabijeenkomsten
De gepande themabijeenkomst over de handhaving van de wet DBA en de gevolgen daarvan voor zzp’ers kon door omstandigheden niet doorgaan. Een vervangende bijeenkomst heeft nog niet plaats gevonden, omdat de actuele berichtgeving over dit onderwerp niet eenduidig is.
Vanuit de Zorgprofessional hebben we hiervoor aandacht gevraagd bij de minister.
- Zo snel er duidelijkheid is over de ontwikkelingen rondom zelfstandig ondernemerschap kan alsnog een themabijeenkomst worden gehouden.
Kwaliteitskeurmerk
Kwaliteit coöperatie en leden
- De coöperatie behaalt in juli 2024 opnieuw het ISO 9001-certificaat
- Minimaal 80% van de gecontracteerde leden heeft voor 1 -9-2024 een KIWA of HKZ keurmerk
Contracten
Contracten
In 2024 hebben we voor Menzis zorgkantoor een betaalovereenkomst (voor alleen huidige cliënten) in plaats van een contract.
- Doel is in 2025 weer een contract voor Menzis-Wlz te krijgen, in verschillende regio’s.
We hebben in 2024 een contract gekregen bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.
- In 2025 gaan we opnieuw inschrijven bij CZ zorgverzekeraar.
- VGZ heeft al een paar jaar aangekondigd dat 2025 het laatste contractjaar is i.v.m. de zorgverlening door zzp’ers. We zetten in op behoud van dit contract.
Rechtmatigheid van de geleverde zorg
Samen met de aangesloten wijkverpleegkundigen en onze kwaliteitscoach zijn wij in de zomer van 2024 gericht op zoek gegaan naar onterecht gedeclareerde zorg. Als daarbij onterecht gedeclareerde zorg werd opgespoord is deze na afstemming met de leden gecrediteerd bij de betreffende zorgverzekeraar.
Dit beleid zetten we in 2025 voort. We willen alleen rechtmatige zorg declareren.
Doelmatigheid van de geleverde zorg
Waar afgelopen jaren de leden wel globaal zijn geïnformeerd over de doelmatigheidseisen van verzekeraars, maar er geen consequenties waren en de verantwoordelijkheid volledig bij de leden werd gelegd, heeft het bestuur en bedrijfsbureau dit jaar de regie genomen. De Zorgprofessional blijkt op grond van de doelmatigheidscijfers al jaren te worden gekort in tarief en budget. Dat is een groot risico.
We sturen actief op doelmatigheid. Leden worden ieder kwartaal geïnformeerd over de doelmatigheidscijfers en moeten zelf sturen op een goede cliëntmix zodat de doelmatigheid gemiddeld goed uitkomt.
Doelmatigheid is daarmee een structureel verbeterpunt voor onze coöperatie. In het afgelopen jaar hebben onze leden een gemiddelde doelmatigheid van gemiddeld 19 uren zorg per cliënt per maand behaald. Er spelen een aantal factoren mee, die dit resultaat beïnvloeden, waaronder het cliëntaanbod dat onze leden krijgt. Veelal gaat het om zorgvragers die door andere organisaties niet in zorg genomen worden, vanwege de hoge zorgvraag. Echter behoort het soms ook tot de keuzes van onze leden om grote zorgvragen aan te nemen i.p.v. te zorgen voor een goede cliëntmix. Mede met hulp van onze kwaliteitscoach ondersteunen we onze leden hoe zij met deze situaties kunnen omgaan en wat zij zelf kunnen doen om alsnog tot een betere doelmatigheid te komen. Tevens maken we gebruik van thuiszorgtechnologie (bijv. de medicatieklok “Medido”) om de doelmatigheid te verlagen.
We blijven ook het gesprek voeren met verzekeraars over de haalbare hoogte van de doelmatigheid. Dit vanwege de grootte van de Zorgprofessional en de soms specifieke cliëntcasussen die onze zzp’ers in zorg hebben en daarnaast dat zij weinig kortdurende zorg leveren bijvoorbeeld na ziekenhuisopname en daarmee dus altijd een hogere doelmatigheid zullen hebben.
Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap
We gedragen ons als maatschappelijk verantwoorde ondernemers in de zorg en zijn ons bewust van de verantwoordelijk van het omgaan met algemene middelen. Dit betekent: geen verspilling van zorggeld, doelmatig werken, daar waar zorg goedkoper kan dit ook bewerkstelligen en zoeken naar innovaties die de zorg goedkoper maken.
Plan verantwoord ondernemerschap
Door onvoorziene omstandigheden hebben we geen invulling gegeven aan dit thema. Er is geen plan geschreven en aan de leden voorgelegd.
Gezien de prioriteiten in 2025 is dit iets wat op de lange termijn wellicht weer terug kan komen, maar geen specifieke aandacht krijgt in de vorm van een plan.
Leergang Zorg en Ondernemerschap
De leergang Zorg en Ondernemerschap is wegens onverwachte uitval van de hoofdtrainer niet gestart en helemaal geannuleerd.
Continuïteit bestuur
In 2024 is de operationeel bestuurder vanwege gezondheidsklachten plotseling afgetreden. Het bestuur is voortgezet met twee ledenbestuurders. Zij worden op operationeel gebied volledig ondersteund door de manager van het bedrijfsbureau.
De ZorgProfessional. (2024). Jaarplan 2024. Meppel: De ZorgProfessional.