Inzicht in kwaliteit
Omdat kwaliteit door verschillende stakeholders verschillend kan worden beleeft, kiest de coöperatie De ZorgProfessional voor twee aspecten om de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken.
- Cliënttevredenheid (PREM)
- (Over-) Belasting mantelzorger
Deze twee aspecten maken goed inzichtelijk welk effect de door onze leden verleende zorg heeft op de cliënt en diens steunnetwerk. Dit geeft inzicht in hoeverre de geleverde zorg voldoet aan de behoeften van de cliënt en zijn steunnetwerk en waar verdere verbetering mogelijk, wenselijk en eventueel nodig is.
Daarmee volgen wij onze missie en visie, om onze leden te ondersteunen om hoogstaande kwaliteit [van zorg] te ontwikkelen en te laten zien dat onze aangesloten leden voor alle ketenpartners een volwaardige en gelijkwaardige keuze zijn wat betreft de kwaliteit van zorg.
Cliënttevredenheid:
Zoals in de vorige jaren is er ook in 2024 een cliënttevredenheidsonderzoek op basis van de PREM gehouden. Hierbij werden wij ondersteund door onderzoeksbureau ZorgfocuZ.
Zoals in de vorige jaren is de gemiddelde tevredenheid van de door onze leden verzorgde cliënten erg hoog (9,6). Hiermee scoren wij ook beter dan het gemiddelde van de 51 zorgorganisaties waar ZorgfocuZ het onderzoek heeft uitgevoerd (8,9). Cliënten noemen vooral dat zij erg tevreden zijn over de vertrouwde gezichten van onze vaste teams. Tevens waarderen zij de respect, geduld en aandacht die hen geschonken wordt door hun zorgverleners.
Op vrijwel alle deelaspecten is een verbetering van de cliënttevredenheid te zien, behalve bij het punt: ‘Beter kunnen omgaan met de aandoening.’ (zie bijlage I)
Cliënten uiten vooral één wens voor verbetering: dat de zorgverleners meer tijd hebben.
Als kanttekening moet wel worden vermeld dat er slechts 14% van de door onze leden verzorgde cliënten meegewerkt heeft aan de PREM (ZorgfocuZ, 2024).
Voor 2025 is ons voornemen als coöperatie om onze leden te coachen hoe zij cliënten meer handvatten kunnen geven om beter om te gaan met hun aandoening. Tevens willen we hen graag handvatten geven, hoe zij binnen de geïndiceerde zorgtijd toch zo veel mogelijk tijd kunnen besteden aan de cliënt i.p.v. de handeling. De ervaring van cliënten met respect, geduld en aandacht is een stevig fundament waarop we kunnen bouwen.
(Over-) Belasting mantelzorger:
De leden van de ZorgProfessional werken nauw samen met informele zorgverleners, waaronder mantelzorgers. De vraag hoe zwaar die informele zorg voor de mantelzorger is krijgt daarbij veel aandacht. Zowel bij inzorgname als bij elk evaluatie gesprek (minstens 1x per half jaar) komt dit aan de orde. Ook tussendoor bevragen onze leden hun betrokken mantelzorgers en passen de zorgverlening aan bij een (dreigende) overbelasting van de mantelzorgers.
Gezien er vanuit de huidige regelgeving nog geen standaard gezet is welk meetinstrument gebruikt dient te worden, gebruiken onze leden dan ook de methodiek die het beste bij hun zelf past. Op dit moment gaat dit vooral via gesprekken en de korte lijnen tussen de informele en professionele zorgverleners. De ZorgProfessional heeft op dit moment nog geen keuze gemaakt voor een unaniem instrument, waardoor de (over-) belasting objectief in kaart gebracht en meetbaar gemaakt wordt.
Het is ons doel om in 2025 beter zicht te krijgen op de (over-) belaste mantelzorgers en een uniforme werkwijze af te spreken met onze leden.
Passionned Groep. (2025, 03 22). Wat is kwaliteit, hoe maak je kwaliteit meetbaar en verhoog je die? Opgehaald van Passionned Groep | De Datagedreven Groeiversnellers || 2025: https://www.passionned.nl/kwaliteit/
ZorgfocuZ. (2024). Cliëntervaringsonderzoek 2024; PREM Wijkverpleging | De Zorgprofessional. Groningen: ZorgfocuZ.