Bouwsteen 4 - Leren en ontwikkelen
Zorgverleners
Zelfstandig zorgverleners zijn zelf verantwoordelijk voor ‘leren en ontwikkelen’ en bevoegd- en bekwaamheid.
Wij stellen als coöperatie wel verschillende voorwaarden:
- De zzp’er heeft een kwaliteitskeurmerk of behaald deze binnen 3 maanden na lidmaatschap
- De zzp’er heeft een eigen scholingsplan
- De zzp’er staat ingeschreven in het Kwaliteitsregister V&V.
Bij gecontracteerde zorgverlening laten wij de zorgverleners tekenen voor:
- Minimaal 36 uur per jaar bijscholing conform de eis van het kwaliteitsregister.
- Minimaal twee keer per jaar deelname aan intervisie.
Dit wordt ook meegenomen bij de audits die door de verpleegkundig kwaliteitscoach worden uitgevoerd.
Leren en ontwikkelen binnen De Zorgprofessional
Daarnaast vindt leren en ontwikkelen op meer plekken plaats zoals binnen het team van zorgprofessionals.
Team
Alle zelfstandig verpleegkundigen werken samen in een team van zzp’ers bij de individuele cliënt. Ieder team heeft een indicerend wijkverpleegkundige aan zich verbonden en werkt hier nauw mee samen door het opstellen van een zorgplan (indicatie) maar ook de monitoring van zorg en regievoering daarop. Een taak van de indicerend wijkverpleegkundige is ook het coachen van collega’s.
Verpleegkundig kwaliteitscoach
De leden hebben samen een verpleegkundig kwaliteitscoach aangesteld.
Zij audit en bewaakt het verpleegkundig proces en coacht en ondersteund de leden bij de dagelijkse praktijk en draagt daarmee bij aan ‘leren en verbeteren’.
De kwaliteitscoach zit de regiobijeenkomsten voor waarbij de leden samenkomen om actuele zaken en ontwikkelingen te bespreken, informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. Zij organiseert en begeleidt ook het wijkverpleegkundig overleg van de indicerend wijkverpleegkundigen.
Samenwerking scholingspartner
Voor de intercollegiale toetsing zijn wij aangesloten bij de Wijkzorg Academie die hierbij de professionele begeleiding biedt. Daarnaast biedt de wijkzorgacademie ook andere scholingen aan. Onze zzp-leden kunnen deze met 50% korting volgen.
Bedrijfsbureau
ISO certificering
Jaarlijks vindt op het bedrijfsbureau de ISO audit plaats, waarbij de beschreven processen in het kwaliteitsmanagementsysteem van het bedrijfsbureau worden geaudit. Een kwaliteits-managementsysteem (KMS) helpt ons om de kwaliteit van diensten en processen te waarborgen en continu te verbeteren. Risico beheersing en duidelijke actielijsten met deadlines zijn hier voorbeelden van.
Cliëntzorg
Meldingen-incident-cliënt (MIC)
In de 2024 zijn er in totaal 20 incidenten gemeld. Dat zijn er 2 meer dan in 2023. Er zijn 13 meldingen gedaan via het electronische cliëntendossier (ECD) ZilliZ en 7 meldingen via onze website. Van de gemaakte meldingen gingen er 17 over incidenten en 3 over risicovolle situaties.
De meldingen vanuit ZilliZ zijn allen voorgevallen incidenten.
De voorgevallen incidenten waren zoals in de voorgaande jaren met name valincidenten en medicatie-incidenten De valincidenten hebben allen plaatsgevonden in de thuissituatie, meestal in afwezigheid van de zorgverlener.
De meldingen over medicatie gingen er voornamelijk over dat nog zelfstandige cliënten vergeten waren deze in te nemen. Bij een cliënt werkte de Medido niet naar wens waardoor de medicatie niet is ingenomen. De betreffende teams hebben waar mogelijk verbeteracties ingezet en contact gezocht met Medido om de storing op te lossen.
Verder was er nog één melding van (verbale) agressie tegen de zorgverlener en één melding over een zorghandeling die niet via protocol is uitgevoerd. Hierbij is ook een terugkoppeling gegeven aan de betreffende zorgverlener.
Samenvattend zijn er ook in 2024 weer meer meldingen binnengekomen dan in de voorgaande jaren. Wij zien dat als een positieve ontwikkeling, omdat het bewustzijn bij zorgverleners groeit, dat het maken van de melding hoort bij een verbeterproces.
De meest voorkomende incidenten zijn valincidenten (10), medicatie-incidenten (8). Bijzonder is ook te noemen dat het aantal gemelde medicatie-incidenten weer op het niveau van 2022 (40%) beland is, ondanks het gebruik van de Medido. Als kanttekening moet wel worden genoemd dat de meldingen deels verband hadden met storingen bij de Medido.
Er is geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om contact op te nemen met de MIC- commissie om te overleggen over een risicovolle situatie of melding.
Positief is de ontwikkeling dat er meer meldingen worden gedaan via het elektronisch cliëntdossier ZilliZ.
Desondanks blijft het zaak voor de MIC-commissie en het bestuur om aandacht te geven aan de verplichting vanuit de Wkkgz om incidenten vast te leggen en te gebruiken ter verbetering van de kwaliteit van zorg, eventueel met ondersteuning door de MIC- commissie.
Calamiteiten
Er hebben zich in 2024 geen calamiteiten voorgedaan.