Bouwsteen 3 - Het werk organiseren
Om passende doelmatige en rechtmatige zorg te kunnen leveren is een goede organisatie van zorg noodzakelijk.
Overzicht van het aantal cliënten met een zorgvraag en hun indicaties
In 2024 hebben wij vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) wijkverpleging geleverd aan 136 cliënten. Zij werden geïndiceerd in de doelgroepen 1032 1033, 1034 en 1035. Onze onderaannemer Palliaplus leverde terminale zorg binnen doelgroep 1037.
Binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) werd zorg verleend in de zorgzwaartepakketten 3VV, 4VV, 5VV, 6VV, 2GGZW en 4GGZW.
Afspraken ten behoeve van een passende deskundigheidsmix
Onze leden kunnen lid worden vanaf deskundigheidsniveau 3. Zij werken in teamverband, waarbij elk team bestaat uit een indicerend wijkverpleegkundige, een wijkverpleegkundige, en teamleden op niveau 3 en niveau 4. De indicerend wijkverpleegkundige voert de regie over de zorg van de cliënt en bepaalt, aan de hand van de indicatiestelling, welk niveau zzp'ers betrokken moeten worden voor de uitvoering van de zorg. De indicerend wijkverpleegkundige draagt zorg voor evaluaties en zorgt er samen met het team zorgverleners voor dat de zorg passend en doelmatig blijft.
Beleid en resultaten inzet innovaties/hulpmiddelen
Onze verpleegkundig kwaliteitscoach bespreekt met de indicerend wijkverpleegkundigen de mogelijkheden voor het inzetten van hulpmiddelen ook ter ondersteuning van doelmatige zorg
Druppelbrillen
Druppelbrillen worden steeds vaker ingezet. Niet altijd is de bril passend qua grootte van de benodigde opening.
Hulpmiddelen voor steunkousen
Er zijn veel verschillende soorten aan- en uittrekhulpmiddelen, sommigen bevorderen de zelfredzaamheid van de cliënt, anderen ondersteunen de mantelzorger of zorgverlener die de steunkous zorg uitvoert.
Medido
In 2024 zijn wij gestart met de inzet van Medido’s bij cliënten. Momenteel maken acht cliënten gebruik van deze technologie. De inzet van zorgtechnologie wordt in 2025 gecontinueerd en uitgebreid.
Zorgrobot
Op dit moment wordt er een samenwerkingspartner gezocht voor het gezamenlijk inzetten van zorgrobots.
Inzet informeel netwerk/vrijwilligers
Informeel netwerk
Het is belangrijk het informele netwerk te betrekken bij de zorgverlening en tegelijkertijd evt. overbelasting tijdig te signaleren en op te acteren. Afspraken met het informele netwerk worden vastgelegd in het zorgplan (indicatie). Het gevalideerde meetinstrument Caregiver Strain Index (CSI) om de overbelasting bij mantelzorgers te meten is geïntegreerd in het Elektronisch Cliëntdossier en wordt meegenomen bij de evaluatie van zorg en zo nodig eerder.
Vrijwilligers
Er is nauw contact tussen de indicerend wijkverpleegkundigen en de organisatie "Zorgmaatje aan huis", een landelijk georiënteerde organisatie gericht op ondersteunende mantelzorg.
Veilige zorg
Bevoegd en bekwaam
Om goede en veilige zorg te verlenen zorgen onze zzp-leden ervoor dat zij bevoegd en bekwaam blijven voor de zorghandelingen die zij verrichten (zie ook Bouwsteen 4: Leren en ontwikkelen). De Zorgprofessional stelt de Vilans protocollen beschikbaar aan de leden.
Risicosignalering
Bij de anamnese die bij iedere cliënt bij aanvang van zorg wordt afgenomen en ook bij de herindicaties wordt gekeken naar risico’s zoals medicatieveiligheid, valgevaar, incontinentie, depressie, ondervoeding en huidletsel. Wanneer er risico’s zijn wordt dit als aandachtspunt meegenomen in het zorgplan.
Medicatieveiligheid
Wat betreft medicatieveiligheid hebben we de inzet van de Medido geïmplementeerd en zijn we afgelopen jaar een samenwerking aangegaan met nCare t.b.v. de registratie van medicatie.
Meldcode
De leden zijn bekend met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en het stappenplan dat hiervoor geldt binnen de zorg.
Incidenten en calamiteiten
Wanneer zich incidenten of calamiteiten voordoen weten zorgverleners waar en hoe zij deze veilig kunnen melden met als doel daarvan te leren om de kwaliteit van zorg in z’n geheel te verbeteren.
Samenwerkingsafspraken bereikbaarheid bij ongeplande of in complexiteit toenemende zorgvraag
Bereikbaarheid en vervanging
Jaarlijks sluiten onze leden intern een nieuwe overeenkomst met De Zorgprofessional om gecontracteerde zorg te leveren. Zij leggen hierbij ook een teamplan voor, waarin zij aangeven hoe zij de samenwerking en 24-uurs bereikbaarheid hebben geborgd. Tevens geven zij aan wie hen vervangt tijdens vakantie of ziekte. In speciale WhatsApp-groepen, ingedeeld per regio, kunnen zij elkaar ook vinden voor ondersteuning bij onvoorziene situaties.
Proactieve zorgplanning
De zorg vindt plaats op basis van proactieve zorgplanning, waarbij al in een vroeg stadium gekeken wordt naar wensen, maar ook naar grenzen van zorgverlening in de thuissituatie.
Wanneer een zorgvraag in complexiteit toeneemt wordt tijdig extra expertise ingeschakeld, de wijkverpleegkundige is in de lead, casemanager, huisarts, ergotherapeut etc. worden betrokken. Bij iedere cliënt is een dergelijk professioneel netwerk aanwezig.
(De ZorgProfessional, 2025)
Ziekteverzuim zorgverleners
Onze leden zijn als zelfstandige zorgprofessionals (zzp'ers) zelf verantwoordelijk voor hun arbeidsomstandigheden en vangnet bij ziekte en andere onvoorziene omstandigheden alsook hun vervanging bij afwezigheid. De coöperatie beschikt daarom niet over specifieke cijfers t.a.v. het ziekteverzuim.
Tevredenheid
Ledentevredenheid
Wij voeren iedere twee jaar een tevredenheidsonderzoek uit onder onze leden om inzicht te krijgen in hun ervaringen en de kwaliteit van de samenwerking onderling en binnen de coöperatie. De resultaten van dit onderzoek bieden waardevolle feedback waarmee we onze processen en samenwerking kunnen verbeteren. In 2024 heeft dat leden tevredenheidsonderzoek niet plaats gevonden.
Zeggenschap van de leden
Als coöperatie van leden organiseren wij minimaal twee keer per jaar een Algemene Leden Vergadering (ALV). In 2024 werd drie maal een ALV georganiseerd.
De ALV is het hoogste orgaan, leden beslissen hier over de koers van de coöperatie. De leden hebben gezamenlijk een bestuur en een bedrijfsbureau ingehuurd. Vanuit deze gremia worden voorstellen gedaan die ter stemming worden voorgelegd aan de leden. De ALV besluit in ieder geval over het jaarplan, de jaarrekening, de begroting, de contributie, de marges (en daarmee de tarieven) voor de zorgverleners.
Daarnaast is er per kwartaal de mogelijkheid voor leden om mee te praten tijdens regiobijeenkomsten en wijkverpleegkundige overleggen. Een concreet resultaat van deze zeggenschap is de totstandkoming van de procedure voor crisissituaties, die is gebaseerd op best practices. Deze procedure geeft gedetailleerd weer welke stappen het beste genomen kunnen worden om effectief te handelen in crisissituaties.
Cliënttevredenheid
Jaarlijks wordt de cliënttevredenheid (PREM) gemeten. Dit hebben we in 2024 uitbesteed aan ZorgfocuZ (zie voor de uitkomsten Bouwsteen 4: leren en verbeteren).
Zeggenschap van de cliënten
De Zorgprofessional heeft een cliëntenraad. Deze cliëntenraad heeft in 2024 een vrij passieve invulling gehad. We willen in 2025 kijken of de cliëntenraad een actieve rol kan en wil vervullen door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen op alle zaken die de cliënten aangaan.
Onvrede en klachten over de zorgverlening
Wanneer cliënten (of nabestaanden) onvrede hebben over hun zorg of bejegening door de zorgverlener, dan kunnen zij zich melden bij onze onafhankelijke klachtenfunctionaris. Zij kijkt of laagdrempelig en informeel een oplossing gevonden kan worden. Mocht dat niet zo zijn dan wordt een formele klacht ingediend bij de betreffende zorgverlener. Mocht de uitkomst daarvan onvoldoende zijn dan kan de cliënt of nabestaande zich richten tot de Geschilleninstantie van De Zorgprofessional.
De ZorgProfessional. (2025). Ondernemingsplan regio Groningen. Meppel: De ZorgProfessional.