Ga naar content

Bouwsteen 1 - Het open gesprek

Deze bouwsteen willen we graag belichten vanuit de volgende casus.

Casus: 

Cliënt en haar partner zijn beiden in zorg door fysieke co morbide klachten.  

Bij dhr. is er sprake van permanente longschade waardoor het inspanningsvermogen sterk verminderd is. Echtgenote is zijn mantelzorger, maar kampt zelf ook met meerdere gezondheidsklachten. De specifieke diagnosen zijn omwille van privacy niet verder beschreven in deze casus. Belangrijk is het gegeven dat het echtpaar zorgen heeft over de toekomst en twijfelt of zij nog langdurig thuis konden wonen. 

De wijkverpleegkundige is bij het echtpaar langsgegaan voor een verpleegkundig adviesgesprek.  

Er is daarbij ingezet op de positieve gezondheid en zelfredzaamheid van het echtpaar waarbij hun wensen centraal staan, en niet hun angsten. De zorgen om de beperkingen werden omgezet naar ‘wat kan nog wel’. En de twijfels of het verstandig is om in de grote echtelijke woning te blijven zijn door vertaald in ‘wat is er nodig om hier zelfstandig te kunnen wonen’.  

Nu de specialisten, de WMO en de huisarts via de wijkverpleegkundige geïntegreerd samenwerken heeft het echtpaar voldoende perspectief om zelfstandig thuis te wonen. De mogelijkheid van een ergotherapeut is besproken. Het echtpaar is nu met moeite zelfredzaam in ADL en mobiliteit in en om huis. Een ergotherapeut zou deze zelfredzaamheid steviger kunnen vestigen zodat de tijd dat het echtpaar ADL-zelfstandig kan blijven wordt verlengd. 

Het echtpaar is opgelucht dat hun twijfels zijn weggenomen. Door het ‘in de ogen kijken’ en managen van de zorgen is er nu mee ruimte om te focussen op waar het echtpaar van geniet. Het echtpaar houdt ervan om erop uit te gaan, maar werd hier steeds voorzichtiger in door de kortademigheid van dhr.. Samen met de wijkverpleegkundige kwamen zij tot inzicht dat de auto bij de huidige woning tot de voordeur kan rijden, en dat dhr. ook in zijn scootmobiel bepaalde locaties buitenshuis goed kan bereiken. Het tackelen van dit knelpunt geeft het echtpaar voldoende vrijheid om er meer op uit te gaan en deel te nemen aan de participatiesamenleving. Op moment van schrijven verheugt het echtpaar zich erop om aanstaande carnaval samen naar de optocht te gaan kijken.  

Wij bij De Zorgprofessional vinden deze omslag het krachtcentrum van ons zorglandschap.  

De omslag van gedachten over twijfels en zorgen naar brainstormen over het creëren van geluksmomenten. Wij kijken verder dan de cliënt zijn diagnosen. Wij focussen op wat nog wel kan. De eerste stap is het managen van de diagnosen door de als spin in het web de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. Maar waar anderen stoppen, bouwen wij daarna door aan een doorbraak in welbevinden. Positieve Gezondheid is hierin een belangrijke leidraad. Omdat wij geloven dat een stijgend welbevinden alle gezondheidsdiagnosen ten goede beïnvloedt.